Barcelona

Barcelona

Skrevet og opplevd av Tom Grønvold, Juli 2011.

 

Jeg var veldig spent på hvordan min første flyreise og ferietur som ”hjulbeint” skulle gå for seg. Jeg valgte derfor å legge turen til Barcelona, ettersigende Europas og kanskje verdens mest Rullestol-vennlige by. Jeg reiste i Juli ned med min kjære kone. Flyreisen ned var ”Piece of cake”  kort flytur fra elendig norsk sommer til Spansk Østkyst og herlig Middelhavsklima, Virkelig bra for kropp og sjel og betente skuldre og fingre.

 

Hotellet

Utvalget av Hoteller i denne populære storbyen er jo som forventet helt enormt. Det jeg gjorde var at jeg trålte de store nettsidene hotels.com , expedia.no etc. Plukka meg ut en 5-6 hoteller med sentral beliggenhet og ønskede fasaliteter og sendte dem rett og slett en e-post der jeg fortalte litt om mine behov.  Mitt valg falt til slutt på hotellet, Regina-Hotel. Hotel Regina har en fantastisk sentral beliggenhet kun 20m ifra Placa de Catalunya og 50m fra Las Ramblas. Handicap-rommet vi fikk tildelt var veldig romslig med stor plass på begge sider av dobbeltsengen, flott bad der man fint fikk rullet stolen godt innunder vasken . Dusjen var stor og romslig med vegghengt krakk.  Et lite aber var at man måtte sette opp en liten rampe for å komme seg fra resepsjonen og opp til heisen. Men, dette bød aldri på noe problem for oss da de ansatte på hotellet kastet alt de hadde og løp bort for å hjelpe oss med engang vi skulle ut eller inn til heisen.

Bortsett fra frokosten som var elendig, er dette et hotell med fasaliteter og beliggenhet som passer meget bra for en rullestolbruker.

 

Byen Barcelona

Barcelona er en meget kompakt by med korte avstander til de fleste severdigheter, shopping , stranda , las ramblas etc.

Vi benyttet oss ikke av hverken kollektivsystemer, taxi eller lignende da dette rett og slett ikke var nødvendig. Vi bodde meget sentralt rett ved Placa de Catalunya som er øverste endepunkt på Las Ramblas. Første bud for meg I denne byen
var å få med meg La Sagrada Familia – basillikaen.  Det var turens absolute høydepunkt og arkitekturen var som resten av Gaudi`s verker rundt om i byen helt spektakulært. Vi måtte jo inn i kirken og stilte oss tålmodig i kø. Det vi ikke fikk med oss var at det var egen inngang for rullestolbrukere, så en særdeles hyggelig ung spanjol som jobbet der fisket oss ut av køen og geleidet oss inn bak gjerdene. Ikke skulle de ha betalt eller. Da slapp vi lang kø, ventetid og sparte noen Euroer kun pga rullestolen min. Noen fordeler skal jo vi hjulbeinte ha også =) Det skal også nevnes at Katalanerne er et utrolig folkeslag, fantastisk service, vennlighet og hjelpsomhet å få overalt. Noe annet enn i vårt iskalde moderland med andre ord.


For de av oss som har lest Havets Katedral så er jo et besøk til Santa Maria del mar katedralen et must. Denne ligger koselig til i de trange gatene nedover gamlebyen mot havneområdet, Denne viste seg desverre å være stengt for publikum når vi var der. Men, det var en trivelig liten kafeteria like ved hvor de serverte kald øl, så jeg fikk studert kirken godt fra utsiden men en duggfrisk San Miguel i hånda.


Ellers så er byen full av fantastisk arkitektur, statuer, obelisker overalt, Skaff deg et oversiktlig bykart og ta deg god tid , rull byen rundt og nyt. Hele byen er en nytelse å oppleve,, også på hjul. Selv var jeg så heldig å ha med meg min kjære kone, så jeg fikk en del dyttehjelp rundt om for å spare armer og skuldre,,  Men, byen er virkelig tilrettelagt for oss rullestolbrukere. Tør å påstå at vi ikke møtte en eneste hindring iløpet av vår ferie der nede. Selv de minste Tapas-restaurantene og barene hadde terskelfrie innganger og heis ned til toalettene 

 

Barcelona en by som er 100% tilrettelagt oss rullestolbrukere,, Og jeg kan med trygghet anbefale alle rullestolbrukere om å besøke Katalanernes hovedstad.

 

Må oppleves

 -Spise tapas, overalt serveres herlig tapas, smak deg frem. Vi kan anbefale kjeden TapaTapa, Her har de fantastiske tapas-retter til en Ok pris. Tapasen skal selvfølgelig svelges ned med Katalansk rødvin eller spansk øl/San Miguel.

 

-Drikke spanjolenes egen Sangria på en av de mange uteserveringene på Las Ramblas. Nyt det pulserende livet og trafikken på Las Ramblas. Her er det mye rart og se.

 

-La sagrada Familia, Dette fantastiske Gaudi-verket  ble påbegynt I 1882 og planlegges ferdigstillt I 2026. Det kan ikke beskrives med ord. det må oppleves med egne øyne,, både utvendig og innvendig.

 

Her kan du lese to reiseguider fra Barcelona.


Barcelona

Skrevet og opplevd av Gunhild Bottolfsen, sommeren 2009.


Vist nok skal Barcelona ha blitt kåret til Europas mest handikapvennlige by, og etter å ha vært der er jeg ikke i tvil om at det stemmer. Men la oss glemme rullestolen for ett lite øyeblikk. Barcelona er først og fremst en fantastisk by. Det er byen som har alt. En fantastisk atmosfære, kulturhistoriske bydeler, spektakulær arkitektur (Gaudí's Sagrada Família er bare ett av mange eksempler), et rikt kulturliv, ett bredt shopping tilbud, gode tapas restauranter på hvert gatehjørne, og sist men ikke minst om du heller vil roe ned på stranda en dag er det bare å velge og vrake blant Barcelonas mange strender.


Handikapvennlig by

Men hva gjør byen så handikapvennlig? Først og fremst likte jeg meg der fordi det var så utrolig lett å trille rundt i byen. Her blir det ikke slurvet med fortauskanter, og jeg trengte svært sjeldent hjelp. Byen er også forholdsvis flat, det er riktignok brostein/heller i store deler av byen, men de er store, flate og lette å trille på. Mange steder finner du ramper i tilegg/eller istedet for trapper. En ekstra bonus er at store deler av byens taxiflåte har rampe til rullestol. Man blir trillet på bak i bilen og spent fast i rullestolen. Enkelt og genialt. Du trenger med andre ord ikke vente på at en spesialbil skal plukke deg opp. Desverre er ikke hele byens metrosystem HC vennlig, men de fleste stopp har heis instalert. Her ser du oversikt over hvilke stop som har heis.


Bade strender

Mange av byens strender er også tilrettelagt for rullestolbrukere. Det betyr at du vil finne HC-toalett,
omkledningsrom, en plattform som gjør det mulig å trille ned til vannkanten, en spesialstol som kan trilles ut i vannet og sist men ikke minst en serviceinnstilt badevakt. Følgende strender skal ha disse fasitetene: San Sebastià, Barceloneta, Nova Icària, Bogatell, Mar Bella og Nova Mar Bella.


Hotellet

Vi sov på ett lite hotel supersentralt i sentrum, som het Hotel Denit. Her er det bare å trille ut døra så befinner du deg midt i smørøyet. Siden hotellet ligger i en trang sidegate var det verken bråk fra biler eller utesteder. HC rommet var en anelse trangt, men fungerte til mitt behov. Jeg besøkte ikke noen av de store kjente serverdighetene i Barcelona. Vi prioriterte å vandre rundt i de ulike delene av Barcelona, dessuten var vi mye på stranda. Så jeg skal tilbake. Definitivt! Jeg anbefaler å ta en titt på denne siden for mer utfyllende informasjon om HC Barcelona. Her finner du mer generell info om Barcelona. 

Calella     Tenerife     Barcelona     Fuengirola     Mallorca     Costa Brava     Costa Blanca    

Velkommen    Om meg   Skribenter     Tips    Reiseguider    Kontakt