Finland

Helsinki

Skrevet og opplevd av Ingrid Thunem, sommeren 2013.


Helsinki, hovedstaden i Finnland de tusen sjøers land, er definetivt en by jeg vil anbefale å besøke enten det er med rullestol eller ei. Det er kanskje en av de aller beste byene jeg har vært i å langt, ikke bare på grunn av at det var enkelt med rulelstol men også  fordi byen med sine mange historiske bygninger, små butikker og spennende resturanter gir en helt fantastisk storbyopplevelse. At Helsinki i tilegg har et mer temperert klima enn Paris og Barcelona gjør den perfekt å besøke i sommerferien. Helsinki er ein av dei byane eg har besøkt i Europa som har vært best tilrettelagt og hatt mest skilting av rullestolvennlige alternativ.


Praktisk

Jeg reiste til Helsinki med både en elektrisk rullestol (Permobil C500) og en manuell stol for å ha størst muligheter. Flybussen til Finair er ikke rullestolvennlig men den lokalebussen som går på busstoppet bak har rampe og plass til to rullestoler. Vi bodde på Radisson Blu royal hotel, de har fine handicaprom men fordi vi var mange som reiste sammen valgte vi isteden presidentsuiten som er en god løsning med god plass. (NB: den har ikke spesialtilpasning for rullestol men det fungerte greit for det om du ikke er avhengig av ekstra utstyr). Hotellet har en perfekt beliggenhet sentralt i Helsinki sentrum og like ved et av Helsinkis største kjøpesenter. Alle busser i Helsinki er rullestolvennlige og gratis for rullestolbrukere. Det samme er trikken, men vær obs på at de eldre trikkene har trapp, de som er rullestolvennlige er merket med et rullestoltegn ved døren. Trikkene går ofte og er stort sett rullestolvennlige. Jeg tok bare offentligtransport eller gikk, prøvde ikke taxi.


Sveaborg og Salutorget

Helsinki er en by med en lang og variert historie, med ulike styresett (svensk,russisk) så for de historie intresserte er det nok av ting å henge fingrene i. Festningsverkert Sveaborg som faktisk er ei av dei største sjøfestningsverka i verda, ligger bare en båttur unna. Båten er rulelstolvennlig men vær obs at rampen kan være ganske bratt ved fjære sjø. Det kan være greit å ha med noen som kan dytte, fergepersonalet var også behjelplige. Fergen går kontinuerlig og man kan kjøpe biletter i havnen ved Salutorget. Mens man venter på båten kan man kjøpe lekkre frukter, bær og andre lokale produkter fra salgsbodene som er overalt på Salutorget om sommeren. Det er brostein på hele torget men realtivt lett å komme seg frem alikvel da brosteinen er støpt ordentlig ned i bakken, men litt humpete er det. Når man kommer til øya er det muligheter å få kart og forslag til rullestolvennlige ruter på besøkssenteret på kaien. I tilegg til å være Svergie sitt dyreste forsvarsprosjekt gjennom tidene er Sveaborg også på Unesco sin liste over verdensarv. Men Sveaborg er så mykje meir enn berre eit festningsverk, det er heilt utruleg vakkert område med fine parkar der det passar å slappe av ein sommardag med medbrakt niste og flotte resturanter med spennende lokalmat. I tilegg er det fleire museum på øya. Det anbefalast å ta turen til øya på dagtid og når det er fint vær. Med manuell rullestol må det nok påregnast å trenges litt dyttehjelp mens det med elektrisk var relativt lett å komme rundt.


Domkirka og Tempelplass kyrka

Domkirka er for mange et symbol på Helsinki da den kan sjåast tydleg når ein nærmar seg byen frå havet. Kyrkja ligg på nordsida av Senatstorget, og er eit imponerande byggverk. Kirka har trapper på forsida, men om ein går opp på baksida er det ramper. For å komme heilt inn må ein ha hjelp av vaktmesteren for å ta heisen, men ein kjem til utsiktsplatået ved hjelp av ramper. Kirka har handikapptoalett og er lett å rulle i. Den er kjent for å ha festgudstjenester og er en av Helsinkis med populære turistattraksjoner. Kirka er bygd i en ny klassisk stil og sto ferdi i 1852. I tilegg til den vakre domkirka er også Helsinki kjent for den meir spesielle Tempelplasskirka som ligg i enden av Fredriksgata i hjertet av byen. Kirka ble ferdigstilt i 1969 og er en moderne kirke med svært spesiell arkitektur.  Om ein berre har tid til ein av dei to anbefaler eg tempelplass kyrkja da arkitekturen og stemninga er heilt spesiell.

Hietalahti marked og Iittala fabrikk utsalg

Hietalahti er ein markedsplass der kven som helst kan sette opp ei bod, det er mykje lopper men også noke kunsthåndtverk. Det er eit yrande liv, og kan være litt trangt med rullestol mellom bodene men folk er veldig
hjelpsome og hygglege. Her kan ein gjere eit kupp, men vær obs på at det kan være lurt å prute litt. Det var utruleg masse å sjå og mange spennande ting å finne. Om ein er intressert i finsk designe anbefalest det å ta trikken til Iittala museum og fabrikk utsalg i Hämeentie 135. Der kan ein kjøpe dei karakteristiske mummikoppane til ein billig penge. På det store kjøpesenteret Forum i sentrum har dei også ein egen mummibutikk som selger alt ein kan drøyme om av mummieffekter. I tilegg til ein heil haug med butikkar som selger alt frå klær til kjøkkenutsyr.


Ateneum kunst museum og Designmuseet

Ateneum er eit museum med samlinger av eldre finsk kunst fra den gustavianske perioden på midten av 1800 tallet fram til den moderne kunst bevegelsen på 1950/60 tallet. Museumet har også nokre internasjonale kunstverk av til dømes Chagall, Van Gogh og Gaugin. Rullestolinngangen er via heis ved hovedinngangen, det er godt skilta i muset og det er toalett for rullestolbrukere, lett å komme fram og heile utstillinga er tilgjengelig med rullestol. Det samme gjeld for Designmuseumet som tar for seg finsk designe over fleire tidsperioder,
både bruks designe og mote er utstilt her. Rullestolinngangen er på baksida med eigen rigneklokke der ein rigner på, og blir geleida til heisen gjennom museumets kjeller.


Botanisk hage og fornøyelsespark

Den botaniske hagen i Helsinki er absoulutt verdt et besøk. Det er ein fin plass å tusle hand i hand eller bare sitte på gresset og nyte livet. Drivhuset er itilegg fylt av eksotiske planter for den spesielt intresserte. Hagen har breie stier som er dekket med lett grus, så det fungerer greit både med manuell og elektrisk rullestol. Fornøyelsesparken Linnanmaki kan nåes ved hjelp av trikk, og ligger ganske i nærheten av sentrum. Vi var ikke der, men i følge hjemmesiden er parken tilgjengelig med rullestol og flere av attraksjonene kan taes av  rullestolbrukere.


Kajakkpaddling i den finske skjærgården

Finnland er for mange kjent som dei tusen sjøars land og i likheit med Svergie kjent for sin vakkre skjærgård. Det passer difor perfekt å paddle kajakk for å oppleve byen. Selskapet Natura Viva tilbyr private turer for små grupper til en rimelg penge, noe vi benyttet oss av. De har også billigere turer som er felles turer. Etter anbefaling valgte vi en privattur siden jeg som enarms paddler ville slite med å holde følge med en slik gruppe. Vi ble derfor hentet på hotellet av Marti som var vår private guide den dagen. Vi var imponerte over hvor godt de la til rette for rullestolen, de var tydlig vandt til å ha rullestolbrukere på paddletur. En strand er vanskelig å legge spesielt godt tilrette men det fungerte greit å få manuellrullestol over sanden til en brygge der man kunne gå rett i kajakken. De ansatte var også behjelpelige med forflytningen. Alt i alt en topp opplevelse som virkelig anbefales. En flott natur opplevelse som står i kontrast til det urbane shopping og resturant livet som Helsinki også kunne by på.

 

Velkommen    Om meg   Skribenter     Tips    Reiseguider    Kontakt