Frankrike

Paris

Skrevet og opplevd av Gunhild Bottolfsen, høsten 2014.


November 2014 reiste jeg på jentetur til Paris sammen med 8 venninner. Reisemålet var hemmelig for 7 av oss og ikke før adkomst Gardermoen fikk vi vite hvor vi skulle. Først og fremst vil jeg si at Paris ikke er særlig rullestolvennlig. Det å trille rundt i byen er ganske ok, men mange butikker og restauranter har verken tilrettelagte innganger eller toaletter. T-bane systemet er et sørgelig kapittel, og er kjent som et «no go» for rullestolbrukere. Men er du klar for en utfordring og har med deg hjelp vil jeg absolutt anbefale Paris, det er en fantastisk flott by som har mye å by på.


Leiligheten


Vi leide en fantastisk flott og stor leilighet utenfor Paris, ca 15 min med t-bane/tog. Leiligheten var ikke fullstendig  tilrettelagt for rullestol, men fungerte for meg med en manuell rullestol. På badet var det et medium stort dusjkabinett med en krakk på veggen. Rullestolen måtte parkeres på utsiden av kabinettet, noe som gjorde forflyttingen vanskelig (men ikke umulig). Toalettet var lite og trangt, døren slo innover og kunne derfor ikke lukkes. Heldigvis kunne rommet utenfor lukkes slik at en kunne sitte uforstyrret.

Leiligheten var ellers terskelfri, to soverom nede og tre oppe. Kjøkkenet og stuen var i 1. etasje. Inngangen fra gata hadde et høyt trinn som gjorde at jeg trengte hjelp inn og ut av leiligheten. Ellers var det en inngang gjennom garasjen, uten trappetrinn, men vi hadde ikke fått denne nøkkelen. Leiligheten lå i et hyggelig område med noen butikker, cafeér og resturanter.

Transport

Som sagt er tog og t-bane systemet (Paris Metro) et sørgelig kapittel. Det er ikke så rart ettersom byggingen startet i 1900 og svært lite er gjort for å bedre tilgjengeligheten i ettertid. Kun en av de mange linjene er fullstendig tilrettelagt (linje 14), men den gikk ikke dit vi bodde. Siden vi var mange på tur tok vi sjansen på å bruke t-banen. Jeg trengte hjelp av minst fem personer, fire til å bære og en til å holde vesker og handleposer. Turen fra leiligheten og til sentrum innebar bæring i
minst 15 trapper og assistanse i ca 10 rulletrapper. Det var svært få heiser!!! Her finner du et kart over tilgjengeligheten på t-bane systemet.

Jeg tok buss et par ganger og det gikk veldig fint. Alle de 60 busslinjene i Paris skal være tilgjengelige for rullestolbrukere. Vi tok en del taxi, men de var ikke alltid like lett å få tak i. Prisene var noe billigere enn i Norge. Jeg forsøkte ikke å bestille tilrettelagt taxi.Severdigheter

Paris er full av severdigheter, museer, gamle ærverdige bygninger osv. Jeg hadde vært i Eifeltårnet før jeg skadet meg, så jeg tok ikke turen opp på nytt. I følge nettet er ikke det øverste platået tilgjengelig for rullestolbrukere. Vi tok turen til Pompidou, museumet for moderne kunst. Bygningen i seg selv var alene verdt turen. Vi var kun i første etasje i museumet, men såvidt jeg kunne se var museet tilrettelagt for rullestolbrukere. I følge nettet er det det beste tilrettelagte museum i Paris.

Vi tok også en båttur på Seinen. Siden de største attraksjonene i Paris ligger langs Seinen, var dette en rask og fin måte å få
med seg Paris mest populære attraksjonene. på. Det finnes vanlige taxi-båter, som vi tok, og sightsingbåter med servering. Fra stoppestedet vi gikk ombord på båten var det rundt 10 trinn ned før vi entret båten. Derfra var det bare å trille om bord. Jeg kunne trille inne på båten de fleste steder. Jeg observerte at enkelte påstigningssteder var tilrettelagt for rullestoler, noe nettet også bekrefter

Paris sin paradagate, Champs-Elysees, er bred, flott og flat. Et ypperlig sted å trille rundt. Da vi var der, var det et hyggelig julemarked i denne gata. Her finner du også den svært kjente Triumf buen.


Shopping og servering

Det er mange shoppingmuligheter i Paris. Rett utenfor Paris ligger det som en gang var Europas største shoppingsenter. Les Quatre Temps. Her var det lett å trille rundt og selv om HC toalettene var litt vanskelige å finne. I gata ”Boulevard Haussmann” finner en alle de store kjedebutikkene. En finner også Paris sitt mest sagnomsuste magasin, ”Galeries Lafayette”. Prisene er ikke av de billigste og kan sammenlignes med Sten og Strøm i Oslo sentrum. Magasinet er dessverre stengt på søndager, men vi så de fine utstillingene som i julen er en attraksjon i seg selv.  Om Lafayette ikke er dyrt nok for deg så ta turen til Champs-Elysees. Her finner du alle de store Haute Cotor merkene. Det er også ”vanlige” butikker her som Zara, H&M, GAP, Disney Store osv. Fordelen her er at de fleste butikkene er rullestolvennlige, altså ingen trapper inn i butikken.  


Området rundt Pompidou museumet, Beaubourg-Les Halleser, er svært hyggelig. Gatene er delvis brosteinsbelagte, men likevel helt ok å trille på med manuellstol. Her finner du koselige kafeer og resturanter. Du finner også spennende og unike butikker, og ikke bare de samme butikkene du finner i vilken som helst storby. Området rundt Notre Dam som kalles Latinerkvarteret er også hyggelig. Her finner du en maurtue av trange brosteinsbelagte gater og masse spisesteder. Vi
var også innom dette området, men det var litt utfordrende for rullestoler, men ikke umulig. Vi besøkte dessverre ikke Paris mest kjente kirke, Notre Dame. I følge nettet skal det være greit å komme inn i første etasjen, men ikke mulig å komme opp i klokketårnet.

Montmartre er også et landemerke i Paris, og den karakteristiske kirken Sacré-Coeur kan sees fra store deler av byen. Her finner du byens «red light district» og her er også den sagnomsuste kabaretscenen «Moulin Rouge». Du finner flere flotte kirker og museer her. Vi rakk dessverre ikke å besøke dette området.  Om jeg ikke husker feil, fra besøk før jeg skadet meg, er dette området svært kupert og ikke så rullestolvennlig .


Hint Hunt

Det er mye å finne på i Paris og langt i fra alt er beskrevet i denne reise guiden. MEN det definitivt morsomste jeg gjorde i Paris var ”the hint hunt”.  Attraksjonen er rangert som nummer 1 av 795 på Tripadvisor (november 2014).  Hint Hunt er et live spill der du blir låst inne i et rom og du skal komme deg ut ved hjelp av å løse gåter og koder i løpet av 60 minutter. Det er litt vanskelig å forklare hva dette er, men om du var glad i dataspill på 90´tallet kan det sammenlignes med spill som
Monkey Island, King Quest og litt nyere Lara Croft uten skyting. Man spiller på lag med 3-5 personer. Hint Hunt anbefales på det varmeste til de som er glad i logikk, gåter og eventyr.  Det funket fint med rullestol, men jeg rakk ikke opp til alt selv. Derfor lette jeg etter hint på gulv-/knenivå, mens mine gående venner lette i høyden. Dessverre var det ingen HC toalett her, men jeg benyttet ett på en restaurant i nærheten.


Kom forberedt

Siden jeg ikke visste at vi skulle til Paris, hadde jeg ikke mulighet til å lese meg opp på tilgjengeligheten i Paris. Jeg har nå i etterkant funnet god informasjon som jeg vil anbefale å lese før en reiser til Paris.

  1. -Access in Paris.

  2. -Accessible Travel Tips for Paris.

- Access Review of Paris.

     Bon Voyage!

 

Her kan du lese om Paris & bilferie til Ile de Re.

Ile de Re (bilferie)

Skrevet og opplevd av Gunhild Bottolfsen, sommeren 2011.


Sommeren 2011 bestemte min samboer og jeg oss for å kjøre min Caravelle ned til Frankrikets vestkyst. Nærmere bestemt en øy kalt Ile de Re, utenfor havnebyen La Rochelle. Der har nemelig min samboers franske slekt et sommerhus som vi kunne låne, helt gratis.


Turen ned
Første stopp var København. Turen ned gikk over Øresundbroa mellom Malmø og København. Desverre var det ingen rabatter for HC biler med mindre man hadde med seg en henger. Vi bodde på hotellet DGI-byen som hadde fine HC rom. Hotellet lå ca ti minutter til fots fra sentrum. Neste stopp var Moseldalen, sør i Tyskland. Denne dalen er mest kjent for sin hvitvin. Midt i dalen går elven Mosel og i de bratte fjellsidene klynger vinrankene seg fast i jorda. I stedet for å kjøre på autobahn (motorveien) kjørte vi langs den lokale veien gjennom dalen. Det er mildt sagt et vakkert syn som møter deg. Oppe i fjellsidende ser du gamle festninger og slott som er fra så langt tilbake som 1100 tallet. Det ligger også flere
historiske landsbyer langs veien. Vi stoppet i Cochem. Rullestolvennlig er det ikke, brostein og eldgammel infrastruktur. Men et stopp anbefales likevell om du har med deg hjelp eller er rullestolteknisk begavet. Å gå rundt i Cochem føles ut som du har reist tilbake i tid.


Nederst i Mozeldalen ligger byen Trier. Her overnattet vi på et hotel midt i byen med trille avstand til det meste av severdigheter. Trier blir regnet som en av Tysklands eldste byer. Byen er super sjarmerende og lett og trille rundt i. Vi bodde på Hotel Roemischer Kaiser som hadde HC rom, med et godt tilrettelagte bad.


Siste stopp før Ile de Re var byen Troyes i Champagne, Frankriket. Denne byen oste historie, og man ventet nesten at Jean de Arc skulle komme løpende rundt svingen å vifte med sitt sverd. De fleste av bygningene i denne byen stammer fra 1600 tallet. Å trille rundt her er det nærmeste jeg har kommet en tidsreise. Det var nesten noe magisk med hele stemningen i byen. Man forstår virkelig at folk har levd og virket i hundrevis av år. Vi bodde på Novotel Troyes litt utenfor byen. Hotellet var svært HC vennlig.


En ting verdt å nevne var at det med jevne mellomrom var stopp langs motorveiene der de hadde HC toalett. De var godt skiltet også.


Ile de Re
Nå var turen kommet til den sangomsuste franske sommerøya. Bilturen fra Paris, der vi hentet nøkler og min samboers "tante", tok fem timer. Fra havnebyen La Rochelle går det en 3 km lang bro over til øya. Førsteinntrykket var bra, og sommerhuset var overraskende HC vennlig til tross for at hovedhuset trolig var nærmer 200 år gamelt. Øya er paddeflat, og det tar omtrent 30 min i bil og krysse den. På det smaleste kan man nesten se havet på begge sider. Over hele øya er det egne sykkelstier som er godt merket. Sykkel er helt klart hovedfremkomst-middelet her. Jeg hadde med min Striker sykkelfront og den ble mye brukt. Pga at øya er såpass flat er det
helt utmerket å sykle her. Også er det idylisk, delux. Man sykler blant vinranker, saltresoverar, jorder, skog og strender. Det er flere idyliske landsbyer og tilsammen fire havner. Her finner du små søte butikker, kafeèr, resturanter, kirker og sist men ikke minst flotte seilbåter. Borgemesteren på øya har vært veldig streng i forhold til å bevare øyas orginale preg. Her finner du ingen store fancy hotellkompleks, og alle bygninger over to etasjer er enten kirker, møller eller fyr. De fleste husene er malt hvite og nesten alle vindussprosser og dører er malt grønne. Noe som fikk meg til å føle jeg var i Kardemommeby. Øya er også kjent for sine stokkroser som vokser opp etter husveggene, og gir husene et romantisk preg.


Det er strender rundt store deler av øya. På grunn av ekstrem forskjell på høy og lavvann (6 meter), må man vite hvilken strand man skal besøke til hvilken tid. Som rullestolbruker har jeg blitt noe skeptisk til strender... Hjul og sand, går
ikke hånd i hånd! Men her, når høyvannet trekker seg tilbake, er det faktisk mulig å trille på stranda. Jeg syklet med min sykkelfront på stranda faktisk! Helt utrolig, og sant! Når det er lavvann kan du se folk gå å plukke skjell som de selger eller spiser selv.


Skulle du få behov for å se en litt større by, er det bare å krysse broen. Da er du i La Rochelle. Byen har en stor havn for lystbåter, og på havnen finner du masse resturanter og også et stort marked. I sentrum er det gågater stappet full av butikker. Gatene er brosteinsbelagte selvsagt, men det er i det minste flatt. Byen har en stor dose historisk sjarm. Vær klar over at det i turistsesongen (august i store deler av sør-Europa) er svært folksomt. Mulig det er lurt å legge turen til en ukedag.


Det er egentlig helt utrolig at denne øya ikke er mer kjent blant nordmenn, for dette er virkelig et paradis. Om sommeren går det faktisk direkte

fly fra Norge til La Rochelle. Det er mange som leier ut sommerhuset sitt deler av sommeren, og mange av husene her har kun en etasje. Lovende for en i stol. I Frankriket er øya svært populær. Den forrige presidenten har faktisk sommerhus her, sammen en rekke andre kulturpersonligheter. Mange kunstnere har også bosatt seg her, noe som har resultert i flere mindre gallerier på øya. Er du glad i god mat, eutentisk sjarm, flotte sykkelveier, sjarmerende markeder og store vide strender anbefaler jeg Ile de Re på det varmeste. Jeg skal garantert tilbake.


Amsterdam

Hjemturen ble tatt i to store jafs, med en pause fra kjøringa i Amsterdam. På vei dit kom mitt NAF medlemskap til nytte. Ved et stopp på en bensinstasjon ville ikke mitt spesialbygde elektroniske gir gå i gir! Vi ringte NAF, som igjen ringte sin lokale samarbeidspartner i Belgia. En time seinere kom en kyndig fyr som rotet litt nede i pansteret med god hjelp fra min samboer, og vips var bilen i gir. Jeg anbefaler alle, og spesielt de med spesialbygd bil og være medlem av NAF (eller lignende).


Vi bodde på et super sentral hotell, Swisshôtel Amsterdam, som hadde det mest avanserte HC rommet jeg noen gang har bodd på. Her var alt tenkt på. Et ekstra lavt kikkehul i døra til sittende, speil til svaksynte, regulerbar seng, både tilrettelagt dusj og badekar osv. Det eneste er at hotellet er ekstremt klønete om du kommer i bil. Det ligger nemelig i en gågate og har ikke egen parkering. De leide imidlertidig plass et P-hus, men det var bilen for høyt for. Løsningen ble gateparkering. Som de fleste vet er Amsterdam padde flatt. Så til tross for mye brostein var det helt trillbart der. Litt hjelp i ny og ne var nødvendig. Siden vi bare var i Amsterdam en dag, rakk vi ikke annet en å titte rundt i sentrum, og som seg hør og bør shoppe litt.


Bilferge

Både på turen ned og på turen tilbake tok vi ferge mellom Rødby (Danmark) og Puttgarden (Tyskland). Vi gav beskjed om sideheisen på bilen, og kjørte først på. Så fikk vi anvist en plass der heisen kunne kjøres ut. Fra parkeringsdekk gikk det heis opp til resturantdekket. Enkelt og greit. Og først på båt, betyr først av. Så vær ute i god tid før båten legger til. I høysesongen går fergen hele døgnet. Den siste etappen fra Rødby til Oslo var laaang, og det gikk med noen liter kaffe. Men vi var begge enige om at det ikke er siste gang vi tar med Caravellen på tur.