Orlando

ORLANDO, FLORIDA   

Skrevet og opplevd av Tom Grønvold, Oktober 2011.


Turen over

Første langtur med fly i rullestol gikk via Newark til Orlando, Florida. Jeg reiste sammen med min kjære kone og min datter på 5 år og min sønn på 2 år, samt min kjære tante som var med som ”nanny/assistent”.  Flyturen var lang og slitsom (6t45min) + (2t45min), men ikke verre enn at det gikk greit. Hyggelige og profesjonelle hjelpere på begge flyplassene i USA, så et hyggelig førstemøte med landet i rullestol. Jeg har vært i Usa ved et par anledninger tidligere, og jeg har sagt det før og sier det igjen. USA er verdens desidert beste ferieland både med tanke på kultur, språk, priser etc. Og mitt første møte med landet i rullestol bare overbeviste meg enda mer. ALT er tilrettelagt, Absolut ALT. Svært få hindringer/utfordringer. USA har hatt lover og regler om universell utforming siden begynnelsen av 90-tallet og infrastrukturen er deretter. Utrolig bra med andre ord.


Viktig huskeregel: du MÅ ha leiebil med GPS, all infrastruktur er bygd opp slik at man må ha bil uansett hvor man skal. Null problem å manøvrere seg med bil der borte, veldig oversiktlig og grei trafikk-avvikling. Husk HC-Parking bevis, dette tror jeg skal gå ann å få til via Car-Rental agenten din. Vi hadde det ikke, og det ble til tider litt vanskelig for oss.  Vi leide en Chrysler Minivan med god plass til pikkpakk, rullestol og barnevogn. Vi hadde med langt forflytningsbrett som vi brukte ved alle forflytninger.


Hotellet

Orlando-distriktet er det området i Usa med nest flest hotellrom/senger, Kun slått av Las Vegas. Utvalget i hoteller/leiligheter er helt overveldende, Og prisene er ganske presset. Så det er ikkeno problem å finne flotte rom til flotte priser. Vi valgte The Fountains resort. Hotellet står oppført med 3-stjerner. Men The Fountains vil jeg tørre påstå er nærmere 4,5 stjerner. Standarden der borte er ekstremt bra. Stort og innholdsrikt bassengområde med sklier og sprutestativer etc. For de minste, to boblebad og sist men ikke minst rullestolheis (se bilde) ut til det store bassenget. Dette er ikke akkurat standard. Så det var en kjempehyggelig overraskelse. Beliggenheten er midt i smørøyet, med bil brukte vi 5 min til Seaworld, 15 min til Disneyworld blant annet. Max 20 min med bil til de aller fleste attraksjoner, shopping, downtown++

Rommet var enormt, The Fountains er vel mer og regne som et leilighetskompleks. Størrelsen var på ca 50 kvadrat med 2 store soverom med svær tv , 2 bad, walk-in closet, balkong, åpen kjøkken/bar løsning. Noe minus er det på rommene, sugende teppegulv som er tungt å trille på samt en stor kant inn mot dusjen. Det går med litt assistanse. Dusjkrak skal også være tilgjengelig. Vi lagde alle frokoster selv på rommet. Men det finnes masse take-away muligheter der du får levert mat rett på rommet. Alt i alt , kjempe flotte rom.


Orlando området og parkene

Orlando og omegn er verdens største Theme-Park område. Det er drøssevis med parker, vannland, dyreparker etc. De mest kjente er SeaWorld og DisneyWorld. Sammen med Ripleys Believe it or not ”museum” var det også disse to parkene vi valgte å besøke. Når vi skulle kjøpe billetter til disse parkene var totalsummen så høy så det føltes ut som et knyttneveslag midt i fjeset. Så hvis du synes det er dyrt å besøke Hunderfossen eller Dyreparken i Kristiansand, så er dette meget verre. Det lønner seg å gjøre grundige undersøkelser på forhånd, for det er mye forskjellige rabatt-ordninger. Blant annet får lokale amerikanere inngangspriser til en langt rimeligere penge. På Disneybilletene har du tilgang på 5 av Disneys parker. Du har ikke sjans til å rekke mer enn 1 park pr.dag  Vi rakk innom Epcot og Magic Kingdom. Sistnevnte er jo der alle prinsessene og Mikke, Langbein, Donald holder til. Det store Prinsesseslottet og alle paradene er også flott å få med seg. Min datter på 5 fikk møte sine store idoler, nemlig prinsessene Rapunzel, Belle og Askepott. Ansiktsuttrykket vi da fikk se var priceless, nesten verdt inngangspengene, Skikkelig starstrucked.  Det bør også nevnes at flere av attraksjonene hadde egne vogner for rullestolbrukere, veldig positivt.


Seaworld var også hyggelig og mye billigere enn Disneworld. Vi fikk også gratisbillett til dag nummer to på vei ut av SeaWorld. Et absolutt must her er å få med seg delfinshow og spekkhoggershow. Helt vanvittig spektakulært! Må oppleves!


Litt moro er det da for meg som rullestolavhengig og se de enorme utleiebodene med hundrevis av rullestoler og små elektriske stoler. Så igjen mange av disse inne i parkene og fikk raskt konstantert at disse er for feite amerikanere som rett og slett ikke gidder å gå! Helt utrolig, Men sant. Only in USA.


Shopping

Shopping i USA er jo et eldorado uten sidestykke. Det er ingen vits i å pakke med seg klær, vi måtte kjøpe ekstra koffert. Til og med jeg som mann og ikke spesielt shopping-glad gikk såpass bananas på en av Outlet-butikkene der borte at jeg nesten ble litt pinlig berørt av meg selv. Det er stort sett bare amerikanske merkevarer på Outlet-butikkene. Gjerne merkevarer som er svært dyre i Norge. Blant annet Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, CK, Vans, Oakley, Under Armour, Abercrombie & Fitch, LaCoste. Som et priseksempel kan jeg jo nevne at jeg betalte 150,- Nok for Pique-skjorter fra Ralph Lauren. Disse har jeg sett helt oppi tusenlappen for  i Norge. Helt utrolig! Jeg fikk fornyet det meste av garderoben min. Et kjøpetips til alle oss ryggmargsskadde rullestolbrukere: Under Armour lager teknisk sportstøy, blant annet for den Amerikanske hæren www.underarmour.com. Boxershortsene til Under Armour er veldig glatte og lette og ha på mht bukse etc. De har også gylf, noe som gjør det litt enklere med kateterisering. Anbefales!


Mat

Utover alle parkene og attraksjonene så er det shopping og mat som gjelder. Masse shoppingsentre, outlet-stores. Her er det bare å velge og vrake. Mye god mat finnes også. Du har jo de kjente fastfood-kjedene som McDonalds, BurgerKing, Wendys, Taco Bell og KFC (vår favoritt). Skal du et skikkelig biffstykke vil jeg anbefale Cattlemans Steakhouse på International Drive. Er du glad i skalldyr og sjømat MÅ du oppleve RedLobster, Fantastisk mat her!

Vil du ha orientalsk mat besøker du Ming Court på International Drive. Dette er den beste Kina-restauranten vi noensinne har besøkt. Hyggelige priser også til å være såpass ekslusiv som den er.


Vil også anbefale alle å dra på Universal Studios City Walk. Denne er åpen for alle og ligger som navnet tilsier ved Unviersal Studios. Her finner du blant annet verdens største HardRock Cafe pluss mange andre morsomme ”tema” restauranter.


Orlando er med andre ord et flott sted for barnefamilier og ikke minst rullestolbrukere. Jeg kan trygt anbefale stedet på det aller varmeste. Har lyst til å reise tilbake til statene igjen så raskt som mulig. Utrolig bra ferieland !

 

Hawaii     San Diego     Las Vegas     Los Angeles     New York    Orlando

Velkommen    Om meg   Skribenter     Tips    Reiseguider    Kontakt