Phuket

Skrevet og opplevd av Ingrid Thunem, juni til juli 2011.


Phuket er en øygruppe provins i Thailand, som kanskje ble mest kjent i 2004 da tsunamien rammet. Tsunamien rammet Phuket svært hardt, men i dag bærer provinsen ikke noe synlig preg av dette.  Hovedbyen er Phuket by og om man vil feste er Patong et kjærkommet sted. Vi bodde litt utenfor de tetteste områdene for å ha en rolig ferie.


Hotellet

Vi bodde først fem dager på Alpina Nalina Resort og Spa. De har egne handicaprom men vær obs på at expedia ikke alltid videreformidler informasjonen, så vi fikk et vanlig rom med basseng på terassen. Handicap rommene hadde også mulighet for basseng på terassen, og jeg synest det var veldig fint for da kunne jeg lett løfte meg opp og ned. Rampene for å komme inn i hotellet er litt smale og fungerer nok ikke for en elektrisk rullestol. Hotellsjefen var veldig hyggelig og så snart han oppdaget feilen i rom tilbød han seg at vi kunne bytte til handicap rom. Også disse rommene har et steg ned på terassen, men det fungerer med en dytt eller et hopp.


Stranden

Hotellet ligger ganske langt fra stranden, men har en buss som går til stranden. Denne er ikke rullestolvennlig men hotellets ansatte er behjelpelige med å løfte deg. Når man først kommer til stranden er det desverre trapper ned fra promenaden. Det var noen hoteller som lå på stranden som ikke hadde trapp. Jeg anbefaler å søke på kata/karon beach, for å finne disse hotellene. Vi var det i lavsesongen, og da vi var der var det rødt flagg og ikke lov å svømme. Men man kunne sitte å avkjøle seg i vannkanten.


Nytt hotell

Etter fem dager ville vi se en annen del av Phuket og byttet hotell til eksklusive Dusit Laguna som er et femstjernes hotell. Vi var her i lavsesongen så det var noe billigere enn til vanlig. Vi fikk et flott handicaprom, det var ikke dusjstol på rommet men det skaffet de uten problem. Dette hotellet hadde nok også fungert for en elektrisk rullestol. Det fine med dette hotellet er at de har en steinlagt promenade rundt hele området hvor man lett kan trille. Det går også veier langs stranden, så man kan sitte nært stranden og se på solnedgangen.


Aktiviteter

Hotellet har mange tilbud av aktiviteter blant annet en flott tennisbane, den var ikke helt rullestol vennlig. Den hadde ett trinn opp, som man lett kommer over med hjelp. Jeg tok timer hos instruktøren der og han var veldig positiv. Ved hotellet kunne man også booke båtturer, de var behjelpelige og man kunne fint hatt med rullestolen. Men desverre gikk båtene i land mange steder det ville være vanskelig for rullestolbrukere å få med rullestolen. Jeg tok en tur rundt i laguna området isteden. Det er en lege like ved hotellet som snakker godt engelsk og var veldig behjelpelig. Det var også mulighet for å få en enda mer aktiv ferie med både elefantridning, padletur til James Bond øyene og snorkling.


Markeder

Vi var ikke i selve Phuket by, men like utenfor er det et innendørs marked på Tesco kjøpesenter som har alt av produkter man kunne ønske seg. Der er det lett å trille rundt. De utendørs markedene var litt mer utfordrende, men gikk greit med litt hjelp.  Vi var i Patong og spiste. Her var det en gågate der man fint kunne trille. Det var litt vanskelig å komme inn i butikkene, men alle er vedlig hjelpsomme.  Jeg vil si at  Thailand for meg var et fint møte med det  å se hvordan litt oppfinnsomhet og godt innstilling kan føre til at man får gjøre akkurat det man ønsker.

 

Koh Samui

Skrevet og opplevd av Ingrid Thunem, juli 2011.


Når du kommer til Koh Samui  blir man fort overrasket og så sjarmert av den flotte flyplassen. Den er liten og har en unik arkitektur som gjør den spennende å være på.(bilde 6) Vi ble hentet av hotellet Samui Island resort, og her fikk vi vårt første møte med dårlig tilrettelegging. Vi booket hotellet gjennom Agoda der det stod at det var tilrettelagt men det visste seg raskt at tilretteleggingen bestod i tre thai menn som til en hver tid var klar til å bære deg. Her var det trapper over alt, til resepsjonen, til resturanten, til bassenget, til stranden. Vi fikk heldigvis byttet hotell og refundert pengene. Et godt tips er å sjekke hva som menes med at et hotell er tilrettelagt.


Hotellet

Vi byttet hotell til fantastiske Mimosa som var nytt i 2009. De hadde egne handikapprom men vi tok et familierom med to soverom som også fungerte kjempe bra med støpt benk i dusjen, men ikke spesial toalett.  Hotellet har støpte veger til alle rommene som gjør det lett å komme fram. Det er trapp ned til stranden men man kan gå rundt eller så er de hjelpsomme med bæring. Det jeg likte veldig godt var at de hadde gratis kajakk til utlån. Jeg fikk defor padlet ganske mye og sett store deler av stranden noe som ikke er så lett i rullestolen.


Utflukt

Hotellet hadde mulighet for å arrangere utflukter så vi dro på en øya rundt tur med privat sjåfør. Da fikk vi sett mange templer blant annet det kinesiske tempelet. Jeg kom meg ikke inn i disse men de er også vakre å beundre fra utsiden. Vi var også på store buddha, men opp til den er det trapper. Vi fikk også sett utsiktspunkt over den mest populære stranden Chaweng Beach og sentrum.


Skredder

Vi benyttet oss av en skredder på butikken Tonys fashion den er litt dyrere enn de du finner i gaten, men han hadde erfaring med å sy klær til rullestolbrukere. Jeg fikk blandt annet sydd en vinterkåpe som ser lang ut foran men er kort bak slik at den lett kan taes av og på mens man sitter. I tillegg laget han også to fine kjoler til meg som ser perfekte ut når jeg sitter.


Sykehus

Koh Samui er en liten øy men har flere sykehus, jeg anbefaler å benytte seg av private Bangkok sykehus som ligger sentralt i Chaweng området, de er effektive og har mange engelsktalende leger. Jeg storkoste meg i Thailand og anbefaler det absolutt, vi var der i lavsesongen og det var varmt nok for meg med over 30 grader hver dag. Vi fikk litt regn men det gjorde nesten bare godt for varme kropper.

 
Thailand

Koh Samui

Skrevet og opplevd av Gunhild Bottolfsen, vinteren 2011.


Ko Samui er en øy som ligger sør i Thailand utenfor østkysten. Det er Thailands tredje største øy. Fra desember til og med mars er det varmt og tørt der. Fra april til juli stiger varmen, og fra oktober til desember er det regntid. Koh Samui har blitt en populært reisemål for mange turister, men det er likevel roligere og litt mindre turistifisert enn Phuket.


Områder

Chaweng er øyas største by, og her er det de fleste hotellene, butikkene, og nattklubbene ligger. Er du ute etter liv, reis hit. Foretrekker du litt roligere omgivelser reiser du f.eks til Lamai eller Bo Phut. Bo Phut blir også kalt Fisherman Village, og det var her vi bodde. Her finner du en lang strand og en gågate med koselig restauranter, noen barer og små butikker. Store nattklubber finner du ikke. Gågata er fin å trille rundt i, og pga av lite trafikk trengs det ikke fortau, så man slipper å trille opp og ned fortau.


Hotellet

Vi bodde på en resort i enden av gågata som het Hansar Samui. Dette hotellet åpnet sommeren 2010 og det er nærmest perfekt for rullestolbrukere. Hotellet hadde riktignok ikke handikaprom, men rommet jeg bodde på var så stort at det fungerte flott. Dusjen i seg selv var minst 5 kvadratmeter, og hadde en stor støpt benk  som var fin å sitte på. Toalettet var riktignok lite, men det fungerte for meg. Det var ingen dørstokker på
rommet. Med noen få unntak, var det på hotellets område ramper der det var trinn eller trapper. Hotellmanageren fortalte at de skulle få lagt ramper alle steder i nærmeste fremtid. Hotellet har et stort fint basseng og egen stranpromenade, privatstrand og strandbar. Hotellets resturang, H-Bistro, ble i 2011 kåret til Thailands beste restaurant. The New York Times lagde lista "The 41 Places to Go in 2011" og H-Bistro kom her på tredje plass. Jeg trenger kanskje ikke å si at maten her var utsøkt...


Rundtur rundt øya

Bortsett fra å slappe av, bade og spise god mat anbefaler jeg å ta en rundtur på øya. Transport med guide kan ordnes på hotellet eller på den lokale turistinformasjonen. Vi besøkte noen templer, utsiktspunkt og granpas rock. Øya har også to fosser som er turistatraksjoner, og den ene er vistnok fremkommelig i rullestol. Men som hotellets manager fortalte oss, sammenlignet med norske fosser var Koh Samui sine fosser lite spektakulære. Manageren var gammel sjømann og hadde besøkt fjordene og fossene på vestlandet i Norge.


Snorkletur

Ellers så var vi ute på en dags snorkletur med Bo Phut Diving School. De hadde sin egen dykkebåt med lem bakerst på båten for lett adkomst til og fra vannet for dykkere.
Det gjorde båten svært rullestolvennlig. Jeg ble løftet ombord i rullestolen, og satt bakerst i båten under turen. Når jeg skulle snorkle var det bare å trille på kanten av båten og stupe ut i vannet. Bo Phut Diving School hadde erfaring med å ta med rullestolbrukere både på dykking og snorkling. De fortalte faktisk at det på øya var en ryggmargsskadd rullestolbruker som jobbet som dykkeinstruktør. Vi tok turen ut til Koh Tao, som er en kjent dykkeøy. Her er vannet krystallklart og det er rikelig med koraller og fargerik fisk. Vi fikk til og med
snorklet med en gruppe haier på et korallrev. I følge dykkeinstruktørene var vi heldige, da de sjeldent så hai når de snorklet på dette korallet.


Aktiviteter

Vi leide også vannscooter på stranda utenfor hotellet. Det var en fin måte å få se hele stranda, ettersom strand, trilling og rullestol er en dårlig kombinasjon. Det er selvfølgelig masse annet å gjøre av aktiviteter, og noe som jeg gikk glipp av var og delta på kurs der du lærer å lage Thaimat. H-Bistro tilbød kokekurs. Få også med deg gatemarkedet i Fishermans Village hver fredag. Da kryr det av boder der du kan kjøpe klær, smykker, kunst suvernier og sist men ikke minst masse god lokal mat. Ikke gå glipp av å prøve maten de tilbyr her, du har mulighet til å smake mange speialiteter og maten er av god kvalitet. Thailand er kanskje ikke verdens mest tilrettelagte land, men befolkningen er svært serviceinnstilte og vennlige, så der man trenger hjelp får man det. Jeg skal definitivt tilbake!

 

Her kan du lese om Koh Samui x 2 og Phuket.

Velkommen    Om meg   Skribenter     Tips    Reiseguider    Kontakt