Berlin

Skrevet og opplevd av Gunhild Bottolfsen, høsten 2009.


Berlin har i de siste årene vært et populært mål for storbyferien. Det kan jeg godt forstå. Byen var frem til 1989 delt mellom Øst-Tyskland og Vest-Tyskland. De to delene har fremdeles ganske forskjellig atmosfære og utrykk. Berlin er kjent for å huse mange kunstnere og det bærer byen preg av.


Transportsystemet og hotellet

Vi bodde på Alexanderplatz, ett område som ligger i den gamle øst delen, men helt på grensen til gamle vest. Så man kan trygt si at Alexanderplatz er ett sentralt utgangspunkt for å se og oppleve byen. Det er også et knutepunkt når det kommer til t-bane, tog og buss. Stoppet er HC-vennlig med heis fra midt på plassen, ned til t-bane stasjonen. Berlins t-bane og tog system er forholdsvis HC vennlig, men ikke alle stopp har heis. Det som er genialt er at T-bane kartet har merket alle HC-vennlige stopp. Jeg brukte kun T-bane til å komme meg rundt. Vi bodde på hotellet Park-inn Alexanderplatz. De vanlige rommene var svært små, men HC-rommene var større og fungerte fint.


Prenzlauer Berg

Det gikk fint og trille rundt. Det var flatt og fint flere steder og fortauskanter var perfekt nedsenket. Jeg ble spesielt sjarmert av en bydel kalt Prenzlauer Berg. Bydelen minner litt om Oslos Grünerløkka, og her finner du mange sjarmerender kafer og restauranter. Det er også flere små koselige parker og butikker her. Mitt tips er å ta t-banen til nordenden av bydelen. Da kan man trille i svak nedoverbakke gjennom bydelen og helt tilbake til Alexanderplatz.


Shopping

Et annet tips til de shopping glade er å besøke varehuset KaDeWe (Kaufhaus des Westens). Det ligger vest i Berlin like ved T-banet stoppet "Wittenbergplatz", og er ett av Europas største varehus. Ofte sammenlignes KaDeWe med Harrods i London, og her finner du mye dyr design. KaDeWe er ett mekka for shoppere, og er spesielt kjent for gourmetavdelingen i øverste etasje. Her kan delikatesser av alle slag både kjøpes og konsumeres. Reis også å ta en titt på Berlinmuren. Deler av den er ikke fjernet og er idag dekket av grafittikunst. Du kan lese mer om Berlin her.

 
Tyskland

Spania     Tyskland     Italia     USA     Thailand     Sverige     Danmark     England     Frankriket     Egypt     Canada

Her kan du lese om Wolfsburg og Berlin

Wolfsburg

Skrevet og opplevd av Tom Grønvold Mai 2012.

 

I anledning vår familiebedrifts sitt 20-års jubileum i mai i år, så valgte vi å markere anledningen med å ta med alle de
fast ansatte på guttetur til Wolfsburg i Tyskland. Vi jobber i bilbransjen med Bilgjenvinning og delesalg som hovedgeskjeft og det er da unødvendig å nevne at bilinteressen er genuin blant de fleste av oss. Wolfsburg er en by i Niedersachsen i Tyskland , byen ble grunnlagt av NS (Adolf Hitler) i 1938 for å skaffe boliger til arbeiderne ved Volkswagen fabrikkene som ble grunnlagt rundt samme tidspunkt. Wolfsburg er fremdeles konsernets hovedsete og byen er i meget stor grad dominert av bedriften. VW-fabrikken i Wolfsburg er en av verdens desidert største med over 50.000 ansatte.

 

Turen ned

For å komme seg til Wolfsburg så må man fly til Hannover som er den nærmeste store flyplassen. Det går ingen direktefly dit fra Norge så vi måtte mellomlande på Schipol/Amsterdam. Assistentene både i Hannover og Amsterdam var meget hyggelige og profesjonelle så reisen ned gikk som smør. Det er ca 9 mil fra Hannover til Wolfsburg. Det går jernbane og annen offentlig transport. Men vi valgte å kjøre taxi. Avtalte en fastpris og fikk ganske bra avslag siden vi var 10 stk i 2 biler. Autobahn i Tyskland har vel alle hørt om, og jeg kan bekrefte at i ytterste kjørebane til venstre er det fri fart som gjelder. Vi brukte under en halvtime på 9 mil!!! Var litt sketchy synes jeg da jeg kikka bort på speedometernåla men vi kom heldigvis trygt fram.


Hotellet

Vi bodde på Holiday Inn City centre. Hotellet lå meget sentralt, ca 50m fra hovedgata og ca 15-20 min trilletur unna Volkswagenfabrikken og Autostadt.  Hotellet hadde romslige og bra HC-rom som trygt kan anbefales. Frokostbuffeten var bra og restauranten inne på hotellet serverte blant annen biff av høy klasse. Skal også nevnes at prisene på hotellrommene var meget hyggelige.

 

Autostadt og VW-fabrikken

Grunnen til at Wolfsburg genererer såpass mye turisme er ene og alene pga Autostadt-komplekset og VW-fabrikken. Autostadt (tysk for bilbyen) er en stor turistattraksjon og en park full av spektakulær arkitektur, restauranter og museer. Alle merkene i VAG-konsernet har egne paviljonger. VW, Audi, Seat, Skoda, Bentley og Lamborghini. Det er også to 60 meter høye glasstårn brukt som lager for nye Volkswagener. De to tårnene er forbundet til fabrikken med en 700 meter lang tunnel. Når nye biler kommer til tårnet blir de båret på en plattform oppover med en fart på 1,5m/s. Samlet er det plass til 800 biler I disse tårnene.


Det er også mulig å bestille omvisning på VW-Fabrikken. Denne omvisningen går i den gamle delen av fabrikken og er dessverre totalt utilgjengelig for oss rullestolbrukere. Jeg prøvde å argumentere med at jeg hadde med meg mange sterke karer for eventuelle trapper etc. De andre i mitt reisefølge deltok på denne omvisningen og kunne bekrefte at det ikke hadde latt seg gjøre med rullestol der inne. Dette er noe VW visstnok jobber med heldigvis. Bortsett fra nedturen jeg fikk angående fabrikkbesøk så er Autostadt komplekset tilgjengelig som bare det. NULL hindringer. NB! Du trenger 2 dager på Autostadt for å få med deg alt. Men hvis du bare har en dag til rådighet må du hvertfall få med deg Zeithaus (bilhistorisk museum) og de to glasstårnene. Spektakulære greier. Her finner du mer info om Autostadt, offisiell side Autostadt og videoklipp fra Autostadt.

 

Byen

Vi ankom Wolfsburg på en lørdag og ble veldig overrasket da vi skulle ut for å finne oss et bedre måltid. I helgene er
Wolfsburg nærmest som en spøkelsesby. Nesten ingen folk å se i gatene og veldig få barer og restauranter. Tyder på at de fleste av de 50.000 ansatte på fabrikken er ukependlere, for på mandag så krydde det av folk i gatene og uteserveringene poppet opp her og der. Så du drar med andre ord ikke til Wolfsburg for å ta deg en fest. Av restaurantanbefalinger så er et besøk på Sausalitos verdt en tur, dette er en mexicansk/karibisk inspirert plass med masse herlig grillmat og mexikansk mat med et imponerende drinkkart og en meny full av mat for menn. Sausalitos ligger på venstre side i hovedgata rett før overgangen til VW-fabrikken og Autostadt. Det ligger også en bra og rimelig kinarestaurant midt i hovedgaten mellom Holiday Inn og Autostadt. Husker ikke hva den heter, men den er umulig å gå glipp av hvis man triller gjennom hovedgaten.

 

Konklusjon

Wolfsburg er som dere sikkert har skjønt et yndet sted for folk med over gjennomsnittet bilinteresse.  Byen egner seg meget godt for oss hjulbeinte, svært få hindringer, flatt og fint og heis, rullebånd der det er nødvendig. Anbefales! 

Velkommen    Om meg   Skribenter     Tips    Reiseguider    Kontakt